Stasis lögner inte grund för min film

Av Roy Andersson
Publicerad i SvD den 22 februari 2013

Jag har inte svalt någon desinformationskampanj från Stasi, skriver filmaren Roy Andersson. Fakta om USA:s experiment med virus finns att finna i Kongressens bibliotek, skriver han som en reaktion på SvD:s recension av boken ”Operation Norrsken”.

Läs mer >

Roy Andersson bevisar desinformationens effektivitet

Av Christoph Andersson
Publicerad i Expressen den 21 februari 2013

Bäste Roy Andersson, jag läste din artikel om aids uppkomst med stort intresse i måndagens Expressen. Trots att snart 30 år har gått sedan Stasi och KGB lanserade myten om att aids skulle vara en amerikansk laboratorieprodukt, så håller du envist fast vid densamma.

Läs mer >

Socialstyrelsen i vidskepelsens tjänst

Av Roy Andersson
Brev till redaktionen för radioprogrammet ”Vår grundade mening” samt till Socialstyrelsen, februari 2013

Radiokanalen P1 har varje vecka ett halvtimmeslångt inslag som har den förtroendeingivande titeln ”Vår grundade mening”. Den 2 januari i år behandlades ämnet desinformation bedriven av underrättelsetjänsten Stasi i det forna Östtyskland.

Läs mer (pdf-format) >

Skurkstat med sikte på Sverige

Av Anders Q. Björkman
Publicerad i SvD den 20 februari 2013

Den planerade östtyska smutskastningen av Sverige kom av sig när Stasi började uppskatta Olof Palme. Christoph Anderssons nya bok har mycket att lära oss om umgänget med en diktatur.

Läs mer >

Skona skoleleverna från vidskepelse

Av Roy Andersson
Publicerad i Expressen den 18 februari 2013

”Att vara vetenskapsman innebär att ha ansvaret att informera samtiden om sitt ämne i hela dess vidd!” Det menar den amerikanske mikrobiologen Salvador Luria i sin artikel ”Mikrobiologen och hans samtid” som publicerades i Bacteriological Reviews (Vol.32:401-3) året innan han fick nobelpriset i medicin 1969.

Läs mer >

Skona skoleleverna från Stasis aidsmyt

Av Christoph Andersson
Publicerad i Expressen den 6 februari 2013

Med några klick på tangentbordet öppnar sig den berömde filmaren Roy Anderssons hemsida. På bildskärmen ser jag att han erbjuder landets skolor att köpa ”Någonting har hänt”. Den marknadsförs som informationsfilm om aids, ”som lyfter fram den moderna virusforskningens ansvar” och ingår i en dvd-box med fem filmer.

Läs mer >

Vetenskapsmannen och vår tid

Av Roy Andersson
Skriven i september 1989, refuserad av DN

”Inom fem till tio år kan vi troligen skapa en ny smittsam mikroorganism, som i vissa viktiga avseenden skiljer sig från dem vi känner till idag. Den viktigaste egenskapen hos denna mikroorganism är att den kan motstå kroppens immunförsvar och att den inte kan bekämpas med nu existerande känd läkekonst mot infektionssjukdomar...”

Läs mer (pdf-format) >